МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

(видео учебен курс)

 

Описанията на движенията, нотите, песните и принципите за всяко упражнение могат да се вземат и от

►  РЪКОВОДСТВО ПО ПАНЕВРИТМИЯ:   I част,  II част,  III част.

 

Забележка: Паневритмията като "музикални гимнастически упражнения" може да се раздели на музикални упражнения (музика и песни) и гимнастически упражнения (движения на тялото). Затова, когато природните условия не са подходящи, например вали силен дъжд, паневритмията може да се изпее от всички и има същото значение, когато се играе, но с движенията на тялото нейното благотворно въздействие е още по-силно.

Важно:

НА ТЕЗИ ЗАПИСИ УПРАЖНЕНИЯТА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ С ЦВИЧКИ, КОЕТО Е НЕПРИЕМЛИВО И МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОТ НЕУСТОЙЧИВОСТТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЯТА. ПАНЕВРИТМИЯТА, КАКТО И ДРУГИТЕ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА СЕ ИГРАЯТ С УДОБНИ ОБУВКИ, СЪС ЗДРАВИ, ТВЪРДИ ПОДМЕТКИ. 

 

ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

(видео учебен курс)

 

Описанията на движенията, значението им, обяснения, упътвания и съпътстващите ги беседи/лекции могат да се вземат и от  ►  РЪКОВОДСТВО ПО НОВА ГИМНАСТИКАI част, II част, III частIV част.

Важно:

НА ТЕЗИ ЗАПИСИ УПРАЖНЕНИЯТА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ С ЦВИЧКИ, КОЕТО Е НЕПРИЕМЛИВО И МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОТ НЕУСТОЙЧИВОСТТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЯТА. ПАНЕВРИТМИЯТА, КАКТО И ДРУГИТЕ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА СЕ ИГРАЯТ С УДОБНИ ОБУВКИ, СЪС ЗДРАВИ, ТВЪРДИ ПОДМЕТКИ. 

 

НЯКОИ ДОПЪЛНЕНИЯ ЗА ПАНЕВРИТМИЯТА

 

1. ПАНЕВРИТМИЯТА, КОЯТО ИГРАЕМ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВА И ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН:

Първият ден на пролетта (1-10 упражнения), Еверà (11 упр.) и Скачане (12 упр.) се играят винаги (при този начин на изпълнение те са с номера 1, 2 и 3 упражнения), а след това се прескачат през едно упражненията: един ден се играят  нечетните номера, а на другия ден - четните номера, като в събота и неделя (както и в официалните почивни или свободни дни) се изпълнява цялата паневритмия. По този начин паневритмията се изиграва за около 30 мин. По-подробно казано:

1-ви ден (нечетни упражнения - музика за две цигулки): 1 (Първият ден на пролетта), 2 (Еверà), 3 (Скачане), 4 (Тъкане), 5 (Аум), 6 (Квадрат), 7 (Подвижност), 8 (Радостта на земята /Люлеене/), 9 (Хубав ден), 10 (Стъпка по стъпка), 11 (Дишане), 12 (Пентаграм /Изгрев/);

Завършване на паневритмията с Поздрава на ученика.

2-ри ден (четни упражнения - музика за две цигулки): 1 (Първият ден на пролетта), 2 (Еверà), 3 (Скачане), 4 (Мисли!), 5 (Изгрява слънцето), 6 (Красота), 7 (Побеждаване), 8 (Запознаване), 9 (Колко сме доволни!), 10 (На ранина), 11 (Промисъл), 12 (Слънчеви лъчи);

Завършване на паневритмията с Поздрава на ученика.

 

В тези два последователни дни/пъти на изпълнение на паневритмията във всяка двойка участниците заемат различна позиция за началото на паневритмията (както обичайно се редуват местата при изпълнението и на цялата паневритмия) - например даден участник единия ден застава от лявата страна, а на другия ден - от дясната страна в двойката.

 

 

2. ОТНОСНО ПОРЕДНОСТТА НА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ УПРАЖНЕНИЯ 29. "ПЕНТАГРАМ" И 30. "СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ", вж. в "ПОЯСНЕНИЯ".

 

 

3. НЕЩО И ЗA ОБЛЕКЛОТО

Белият цвят е символичен и ние с радост се обличаме със специално ушитите ни за паневритмия бели ленени рокли (с бели колани), а мъжете с бели ленени костюми - бели ризи и панталони (с бели пояси). Знаем, че най-хубавите материи са лен, памук и вълна, а за облеклото на упражнение „Слънчеви лъчи” Учителя казва следното: „Слънчеви лъчи” трябва да се играе със специални костюми с широки като тога ръкави и с пояси на кръста. Костюмите да бъдат със син, розов и бял цвят.” (Боев, Б. „Акордиране на човешката душа”, том II, „Дванадесетте врати на живота са отворени”, с. 63.). 

Идеята за костюма на "Слънчеви лъчи" е взета от корицата на едноименната книга, публикувана през 1942 г. 

Облеклото за жените: рокля за паневритмия: 1 - 29 упражнения - сн. 1. Костюм за Костюм за 30. "Слънчеви лъчи" - сн. 1, сн. 2, сн. 3.

Облеклото за мъжете: риза по подобие на модела на горната част на роклята, панталон и пояс. За "Слънчеви лъчи" наметката е същата.

(За поръчка на облеклото за паневритмия - Даниела Съръстова, GSM: 0886 160325.)

 

 

4. КЪМ МУЗИКАНТИТЕ И ХОРИСТИТЕ

Би било добре за самите музиканти също да участват в двигателното изпълнение на паневритмичните упражнения (разбира се, когато могат да бъдат заменени от други музиканти). Защото музикалното изпълнение - без двигателното изпълнение - е очевидно "по-необходимата" част в общия жив „концерт” на хармония между Природата и човека, но с движенията силата на въздействието на паневритмията е много по-голяма. Затова всеки един от компонентите в изпълнението на паневритмията – музика, текст, движения – е равностоен.  

 

 

5. АРХИВЕН ФИЛМ С УЧИТЕЛЯ И ПАНЕВРИТМИЯТА

Първа част:

(Изтегли файла)

Get the Flash Player to see this player.

Това е 1-вата част. Този и други архивни филми вече са популярни в youtube.