МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

(видео учебен курс)

 

Описанията на движенията, нотите, песните и принципите за всяко упражнение могат да се вземат и от

►  РЪКОВОДСТВО ПО ПАНЕВРИТМИЯ:   I част,  II част,  III част.

 

Забележка: Паневритмията като "музикални гимнастически упражнения" може да се раздели на музикални упражнения (музика и песни) и гимнастически упражнения (движения на тялото). Затова, когато природните условия не са подходящи, например вали силен дъжд, паневритмията може да се изпее от всички и има същото значение, както когато се играе, но с движенията на тялото нейното благотворно въздействие е още по-силно.

 

29. ПЕНТАГРАМ (ИЗГРѢВЪ)

(видео учебен курс)

 

За изпълнението на "Пентаграм":

1. Всеки от петте пъти на изпълнение на това упражнение може да се играе, като след края на марша всички се обърнат кръгом, без да сменят местата си. По този начин всеки от петте пъти може да се играе различно - или по посока на часовниковата стрелка или обратно на часовниковата стрелка. Особеното тук е, че при движението по посока на часовниковата стрелка, при оформянето на фигурата на пентаграма (17 - 32 такт), движението вътре в него (както е описано в т. 5 и т. 6) е на дясно (т.е. цялото изпълнение е огледално).

И петте пъти на "Пентаграма" може да се изпълнят само в едната посока - обичайно се играе обратно на часовниковата стрелка - или само в другата посока - по посока на часовниковата стрелка. 

2. Ние прилагаме следният модел за подреждането на участниците в двете редици по пет човека за изпълнението на "Пентаграм": Този, който е играл от дясната страна (след 13-то упражнение "Тъкане") застава в първата редица, а този, който е играл от лявата страна - заема позицията си във втората редица.

 

1. Как да изпълним упражнението

(Изтегли файла)

Get the Flash Player to see this player.

2. Как да изпълним упражнението

(Изтегли файла)

Get the Flash Player to see this player.

Тук е показано обръщането на всеки около себе си в позиция "Глава" и как се разменят местата - първият досега става втори.

3. Как да изпълним упражнението

(Изтегли файла)

Get the Flash Player to see this player.

При движението от позиции "ляв крак" към "глава", в позиция "глава", отново всеки се завърта около себе си и се връща на първоначалното си място.

4. Как да изпълним упражнението

(Изтегли файла)

Get the Flash Player to see this player.

Последните 16 такта - движение с маршова стъпка.