МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
МУЗИКАЛНИ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

(видео учебен курс)

 

Описанията на движенията, нотите, песните и принципите за всяко упражнение могат да се вземат и от

►  РЪКОВОДСТВО ПО ПАНЕВРИТМИЯ:   I част,  II част,  III част.

 

Забележка: Паневритмията като "музикални гимнастически упражнения" може да се раздели на музикални упражнения (музика и песни) и гимнастически упражнения (движения на тялото). Затова, когато природните условия не са подходящи, например вали силен дъжд, паневритмията може да се изпее от всички и има същото значение, когато се играе, но с движенията на тялото нейното благотворно въздействие е още по-силно.

Важно:

НА ТЕЗИ ЗАПИСИ УПРАЖНЕНИЯТА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ С ЦВИЧКИ, КОЕТО Е НЕПРИЕМЛИВО И МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОТ НЕУСТОЙЧИВОСТТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЯТА. ПАНЕВРИТМИЯТА, КАКТО И ДРУГИТЕ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА СЕ ИГРАЯТ С УДОБНИ ОБУВКИ, СЪС ЗДРАВИ, ТВЪРДИ ПОДМЕТКИ. 

 

ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

(видео учебен курс)

 

Описанията на движенията, значението им, обяснения, упътвания и съпътстващите ги беседи/лекции могат да се вземат и от  ►  РЪКОВОДСТВО ПО НОВА ГИМНАСТИКАI част, II част, III частIV част.

Важно:

НА ТЕЗИ ЗАПИСИ УПРАЖНЕНИЯТА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ С ЦВИЧКИ, КОЕТО Е НЕПРИЕМЛИВО И МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОТ НЕУСТОЙЧИВОСТТА НА ТЯЛОТО ПО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДВИЖЕНИЯТА. ПАНЕВРИТМИЯТА, КАКТО И ДРУГИТЕ ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ, Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ДА СЕ ИГРАЯТ С УДОБНИ ОБУВКИ, СЪС ЗДРАВИ, ТВЪРДИ ПОДМЕТКИ. 

 

Изворът в Тополица и Тополишкото братство, възпети от Асинета

 

Изворът в Тополица - Чешмата със Зодиаците, възпята от Асинета

► Поема за Извора в Тополица - Чешмата със зодиаците

 

Изворчето в с. Тополица (до Айтос) - извора Кайнака, където е построена Чешмата със зодиаците е с архитектурно оформление по идеи на Учителя (в момента тези идеи са променени). Тази чешма е построена безкористно, с любов и усилен общ бртски труд между 29 юли и 22 август 1929 г. (според разказа на един от участниците в построяването й - вж. разказа по-долу - или 10-30 август 1929 г., според хронолога д-р В. Кръстев). Тя се превръща в Извора - символ на Учението на братството и любовта, на който Асинета (чиито са думите-стихове на паневритмията чрез Олга Славчева) дава цяла поема.

Чешмата със зодиаците е променена след неуспешния опит за "реставрация" или по-точно казано след разрушаването й -архитектурното й оформление от 1972 г. е различно от първоначалния план по идеи на Учителя, реализиран през 1929 г.. Вж. разликата с оригиналното архитектурно оформление на Извора от 1929 г. : СНИМКА - ОРИГИНАЛ НА ЧЕШМАТА СЪС ЗОДИАЦИТЕ и архитектурното й оформление след "реставрацията" и забвението, в което е била вж. снимки от февруари 2013 г. - сн. 1, сн. 2, сн. 3, сн. 4, сн. 5, сн. 6, сн. 7от април 2013 г. - сн. 8 и от април 2014 г. - сн. 9. 

Пояснение: През 1929 г. чешмата е била изградена изцяло от камък. По средата, където е извора е била зодията Водолей, всички зодии са по-големи и няма метални елементи/декорации, слънцето е с 11, а не със 7 лъча и както изглежда на мястото на дванадесетия лъч е поставена каменната фигура на зодия Водолей с два чучура през които се е леела буйната вода. Извивката над слънцето не изглежда така голяма, могат да се видят и други архитектурни разлики.

Забележка: За архитектурното оформление на изворчето-чешма Учителя е давал насоки за работата и по този повод (когато Георги Куртев отишъл на "ИзгрѢвъ", за да говори с Учителя) Той изрекъл думите: "От толкова години работя в България. Само ти идваш да ме питаш за Божествени работи...".

 

 

Примерът на Тополишкото братство, възпято от Асинета

►  Поема за Школата в с. Тополица 

 

► История на Братската чешма със зодиаците и примери за подражание за приложението на любовта и братството в с. Тополица

 

► Свидетелството на Весела Несторова за братския живот в с. Тополица